Het ei zei

Het ei zei

De moeite waard

Muziek: Mathieu Mathieu
Film: Cyril Mennegun - Louise Wimmer
Film: Léa Pool - Maman est chez le coiffeur
Film: Julia Murat - Historias

Hotel Theater Figi, Zeist

EropuitPosted by gerrit 08 Jan, 2018 14:26
Een paar maanden geleden kwam partner een aanbieding tegen van een arrangement eind december in Hotel Theater Figi te Zeist: 's avonds naar de film, nachtje slapen en een goed ontbijt. Avondeten, dat kon alle kanten op. Waar je maar trek in had.
Kom, dachten we, laten we hier eens op ingaan. Zo gezegd, zo gedaan.

Dat Figi, dat is eigenlijk een compleet concept: hotel, bioscoop, theater, grand café waar je ook kunt lunchen en dineren. En een eigen openbare parkeergarage. Hotelgasten kunnen gratis van de parkeergarage gebruik maken. Zo kunnen de hotelgasten ook van het één naar het ander hopsen, zonder nat te worden. Alles bevindt zich onder één dak. Terwijl niet-hotelgasten ook gewoon van buiten af van alle voorzieningen gebruik kunnen maken.

Toen wij er waren, was het geen soort van weer. Aanvankelijk hadden we plannen om in de middag van aankomst het centrum van Zeist te ontdekken, en iets gezelligs te zoeken om daar te eten. Maar het noodde niet uit.

We aten in het Grand Café. Partner had een hamburger met toeters en bellen, en ik koos een runderlende met eigentijdse hutspot en jus van gepofte knoflook. Ik had me van mijn keus iets anders voorgesteld, maar mooi was het wel. (Nog wel een portie friet erbij besteld.)
De nagerechten waren plaatjes, vooral de compositie van chocolade:
's Avonds gingen we naar de film 'Huisvrouwen bestaan niet'. Gewoon een lekker luchtige film, af en toe een serieus ondertoontje. Voor wie de films van Soof gezien heeft, deze film ademt dezelfde sfeer.
Overigens hield het totale filmaanbod niet over. Deze film sprong er min of meer uit.

Het was een middag, een avond plus nacht en een ochtend, maar we waren er even helemaal uit. Geen gedoe met andere mensen. Heerlijk. Het was genieten.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post837

Alfred Vogeltuinen

EropuitPosted by gerrit 10 Aug, 2017 16:04
Kleindochter had al vakantie terwijl de ouders nog moesten werken. Woensdag is onze 'oppasdag', dus dat werd nu de hele dag.
Een nicht van partners kant werkt 2 dagen in de week in de Landgoedwinkel bij de A. Vogeltuinen bij 't Harde. Dat leek ons wel een leuk uitstapje. Partner was erg benieuwd naar de verschillende kruiden die er groeien en waaruit homeopathische middelen gedestilleerd worden. Voor kleindochter leek het Blotevoetenpad iets geweldigs.

De Landgoedwinkel verkoopt de homeopatische middelen, maar je kunt er ook een kopje thee of koffie drinken met een heus sneetje bambu-cake.
Voor de thee krijg je een puntzakje met schaar mee, en kun je in een theehofje je eigen blaadjes voor de thee afknippen. Er stonden veel muntsoorten. Chocolademunt bijvoorbeeld, maar er was ook dropmunt.
In de Vogeltuin zelf: velden vol met allerhande kruiden. Mooie kleuren, volop in bloei.
En dan het Blotevoetenpad, hè.... Het kent enige hindernissen. die je het met blote voeten en opgestroopte broekspijpen moet trotseren. Ja, dat was wel iets voor kleindochter.....Bij het startpunt een kastje om je schoenen en sokken in te bewaren.
Nog even wat nababbelen met de nicht en toen was het toch weer tijd om de terugreis te aanvaarden. Altijd nog zo'n anderhalf uur rijden. Mooie ervaring, die tuinen.
(Overigens nog 40 eieren gekocht. Er worden daar ook een aantal kippen gehouden; het gebruik van chemicaliën waar dan ook is uit den boze. Dus ook geen fipronil.)
  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post831

Bretagne, Lorient

EropuitPosted by gerrit 06 Jul, 2017 14:22
Het moest er een keer van komen: kijken hoe zoon R samen met vriend D in Lorient wonen. Na veel omzwervingen via Parijs, Cambridge, Londen, Zuid-Afrika, Wales en weer Parijs zijn R en D in rustiger vaarwater terecht gekomen. Ze wonen nu in Lorient, aan de zuidkust van Bretagne.

We zijn er een week geweest. De reis er naartoe en weer terug hebben we wel in tweeën geknipt: onze tussenstop was in beide gevallen een kamer in een crêperie in Jumièges. 'Met uitzicht op een bezienswaardigheid' ...
Lorient. We hebben leuke dingen gedaan:

- de school bezocht waarop zoon R les geeft, het Lycée St. Louis, de school waar vriend D les geeft aan kinderen met een gebruiksaanwijzing (In Priziac, een dorpje een uur rijden van Lorient)

- de visafslag. Hiervoor waren we eigenlijk te laat, maar er kwam nog een bootje binnen.

- een heuse onderzeeër van binnen gezien. Wie de film 'Das Boot' kent, weet dat het kriebelen is in zo'n onderzeeër. Nou, in de film is de ruimte groter dan in werkelijkheid.

- de kust natuurlijk.

- bootje varen.

- in een traditionele Bretonse crêperie gegeten. Plus een kijkje achter de schermen.

- bij de oma van vriend D gegeten. 4 entrees, 1 hoofdgerecht, 2 desserts. Niemand kon nog een boe of bah zeggen.

We hebben het prima naar onze zin gehad.

Laat de foto's verder voor zich spreken.....

Proost.....

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post829

Duinrell

EropuitPosted by gerrit 27 Oct, 2016 15:10
We hadden vier kaartjes gewonnen via de Vriendenloterij voor attractiepark Duinrell. Nou ja, gewonnen. Gekozen. Als je prijs hebt bij de Vriendenloterij krijg je een link toegestuurd: als je die opent kom je in een scherm waarin een aantal prijzen staan waaruit je kunt kiezen. Veelal kookboeken en DVD's. Nu kon je ook toegangskaartjes kiezen voor Duinrell. Ik vraag me af of de Vriendenloterij ook gewone geldprijzen uitkeert. Zou prettiger zijn.
Duinrell dus. Wij waren er nog nooit geweest. Kleindochter heeft herfstvakantie, zoon R en vriend D waren uit Frankrijk over, zoon O had wat anders te doen, en zo besloten we gisteren, 26 oktober, om met ons vijven daar naartoe te gaan. Eén extra kaartje kopen.

Eigenlijk is het een park dat het leukst is voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 11 jaar. Behalve een aantal attracties, die duidelijk voor de oudere jeugd bedoeld zijn, maar kleindochter trok zich daar niets van aan: hoe wilder en meer op de kop een attractie, hoe leuker zij die vindt. Ze genoot sowieso van alles in het park. En wij genoten van de relatieve rust: als je dat vergelijkt met de Efteling waarbij je eerst lange tijd moet wachten voordat je van een attractie kunt genieten.

Het was een heerlijke dag

De heenweg van Tilburg naar Wassenaar ging redelijk voorspoedig. Was dan ook rond een uur of 12. De terugweg was een hel. We ontkwamen er niet aan om rond het spitsuur te vertrekken. Vanaf Den Haag tot voorbij Rotterdam was het stapvoets rijden, dan wel even stilstaan. Ik weet niet of dit een toevalligheid was, of dat dit elke dag voorkomt: in het laatste geval bewonder ik de mensen die dat filegedoe constant moeten ondergaan.  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post820

Flavigny-sur-Ozérain

EropuitPosted by gerrit 18 Aug, 2016 16:28
We waren een paar dagen in Frankrijk. Zoon R kluste aan een opknappertje, en wij wilden wel eens zien hoe dat vorderde. Hadden we toch nog een beetje vakantie. Zoon R zorgde voor een slaapplek: een Chambre d'Hôtes in een dorpje vlakbij de locatie waar hij kluste, in St Marc-sur-Seine.

Het dorpje, Origny-sur-Seine, waar het opknappertje staat telt 35 inwoners. Het ligt afgelegen. De enige winkel die er is, is een fromagerie. Maar dan heb je ook wat...
Weet je waar jullie naartoe moeten gaan? Naar Flavigny-sur-Ozérain. Daar is de film Chocolat opgenomen. Dat vinden jullie toch zo'n goede film?
Dat leek ons wel wat.

We kwamen in Flavigny aan, maar nergens herkenningspunten, of verwijzingen naar de locatie waar het winkeltje was. We hebben achter een raam een bord gezien waarop een chocolade gerelateerde slogan stond. Dat zou misschien het pand geweest kunnen zijn.

Nochtans was het er heel toeristisch in Flavigny. De reden was niet het Chocolat-verhaal, maar de anijsfabriek die er staat. De fabriek was gesloten toen wij er waren, maar er was wel een winkel bij. Daar mocht je allerlei soorten anijsbolletjes proeven. En natuurlijk kopen.

Later hoorden we waarom Flavigny het niet uitbuitte dat aldaar de film Chocolat opgenomen was. Flavigny ligt in de streek Côte d'Or. Een zeer bekend chocolademerk. Nee, dan moet je niet aankomen met een chocoladesoort die zou kunnen concurreren met de Côte d'Or. Toch snap ik dat niet: waarom springt Côte d'Or zelf niet in dat gat? Waarom zorgt ze zelf niet voor herkenningspunten?
Er zal wel meer achter zitten. Misschien heeft de filmmaatschappij iets bedongen.  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post817

Tanken in Frankrijk

EropuitPosted by gerrit 15 Aug, 2016 15:20
Bij veel benzinestations (met name langs de snelwegen) in Frankrijk gaat het tanken tegenwoordig anders dan een aantal jaar geleden. Je kunt van te voren aan de kassa een bepaald bedrag betalen, en voor zoveel benzine in je tank gooien, of je zegt: ik wil de tank vol hebben, ik weet niet hoeveel het wordt. In dat geval moet naar een benzinepomp met een betaalkastje. Met je bankpasje. (Sommige kastjes accepteren geen Maestro, maar slechts Creditcards) Je doet je pasje in een gleuf, pincode, selecteert je pompnummer, pasje uitnemen, en tanken maar. Na afloop krijg je keurig een bonnetje waarop staat voor hoeveel je getankt hebt. Geweldig, denk je dan.

We kwamen thuis. Even de bankrekening checken: was er 500 euro afgeschreven. Ik snapte er niets van. Bank opgebeld. Na uitleg van het probleem, dat er geen 27 euro afgeschreven was, maar 500 euro, en na ruggespraak door iemand van de klantenservice van de bank met bureau buitenlandtranssacties, kwam de aap uit de mouw: het benzinestationbedrijf doet een bedrag vooraf incasseren. Binnen 10 werkdagen wordt de transactie op de juiste manier verwerkt, en krijg je het teveel van je bankrekening afgeschreven bedrag teruggestort. Sta je toevallig aan een pomp waar normaal gesproken vrachtwagens tanken, wordt er 500 euro vooraf geïncasseerd. Voor personenauto's geldt 100 of 150 euro.

Ik stond allereerst dus bij de 'verkeerde' pomp, maar ik wist sowieso niet dat er vooraf een ruim bedrag van je rekening geïncasseerd werd. De bank snapte ook wel dat ik niet zomaar 500 euro kan missen (het banksaldo werd door die ongein negatief): zij stort 500 euro terug op mijn rekening, en zorgt achter de schermen voor de rest. Natuurlijk zal die 27 euro t.z.t verrekend worden. Over een eventuele debetrente hoefde ik niet in te zitten. Mocht die er zijn, dan wordt die kwijtgescholden.

Tanken in Frankrijk per pin: zorgen dat je meer op je bankrekening hebt staan, dan het bedrag waar je voor je tankt.
Dus....

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post816

Praag

EropuitPosted by gerrit 04 May, 2015 15:51
Praag is een echte toeristenstad. Busladingen vol. Groepen die rond een gids drommen, en even later weer verder lopen. Elke gids met zijn/haar eigen herkenningsteken. Zo liepen wij ook achter een gids aan. Vanwege de grootte van de groep was niet altijd te verstaan wat gezegd werd. En dat lieten we maar zo.

Er is veel moois te zien. In een zijstraatje een Joodse synagoge. Iets verderop het oudste Jiddische uurwerk. Pleinen die verlevendigd worden met muziekbandjes, of eenmansacties. En schoongehouden worden. Je komt er een winkel, annex museumpje van Belgische chocola tegen, maar wij vielen meer voor de Praagse chocola. Veel verwijzingen naar Kafka.

Praag kent een benedenstad en een bovenstad. Beneden bevinden zich de pleinen en veel kerken en andere gebouwen die nauw verweven zijn met het Katholieke geloof. Want dat geloof week niet, ondanks het communisme. Boven bevindt zich de Praagse Burcht. Een heel complex, waarvan de St Vituskathedraal het belangrijkste onderdeel vormt.
In Naarden staat trouwens de Vituskerk. Dat schept een band. Dat zal de reden zijn dat op een briefje van 200 Tsjechische kronen onder andere de vesting van Naarden afgebeeld staat.

Via de Karelsbrug liep je van de bovenstad naar de benedenstad. Het was sowieso veel lopen. En dan is het prettig dat er een terrasje aan het water was, waar we heerlijk van de pivo konden genieten. Vanaf dat terrasje hadden we zicht op een rode spriet die heen en weer bewoog. We dachten eerst: dat zal het astrologisch uurwerk wel zijn, maar nee, dat uurwerk bevond zich meer in het centrum van de benedenstad. Dat hebben we gemist. Het is ons nog niet duidelijk wat die spriet wel is.
- Ik ben inmiddels via image search iets wijzer geworden: die rode spriet is een metronoom.

Of een busreis via EffeWeg voor herhaling vatbaar is: voorlopig niet in ieder geval.
We hebben ons drie volle dagen in ieder geval cultureel flink kunnen laven. Dan moet je een eventuele vermoeidheid op de koop toe nemen. We hadden het niet willen missen.  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post792

Tsjechië

EropuitPosted by gerrit 01 May, 2015 13:56
We dachten, kom, doe eens gek, boek eens een busreis via EffeWeg. Vijf dagen Praag en omgeving. Dat wil zeggen, één dag heen, één dag terug en drie dagen effectief in Tsjechië. Je zou verwachten, dat de bus enig comfort zou bieden qua beenruimte, omdat je toch (inclusief pauzes) zo'n elf uur onderweg bent. Maar dat viel tegen.

De Tsjechen leven niet zo gek lang niet meer onder communistisch bewind. Aan de oudere Tsjech is dat wel te merken: ze kijken allemaal serieus. Een lachje kan er zelden van af. Tijdens het communistisch bewind werd lachen in het openbaar vaak gezien als een soort protest tegen het communisme. Tijdens het communisme werd er voor je gedacht, dat was makkelijk, maar nu moet je zelf gaan denken. Dat valt voor de ouderen niet altijd mee.
Tsjechië kent ook die typische Oostblokbouw. Alleen dat grauwe is vervangen door vrolijke kleuren. Je wordt er echt blij van.
Tijdens het communisme kende Tsjechië nauwelijks werkloosheid. Er werd voor deze of gene altijd wel voor een baantje gezorgd. Na de omwenteling heerst er ook in Tsjechië veel werkloosheid. De streek rondom Praag is een gebied waar veel zilverzand gewonnen wordt. Een hoogwaardig zand voor kristal en glas. Er waren dan ook veel glasfabrieken. De meeste hebben moeten sluiten, vanwege de marktwerking. Een honderd jaar oude glasfabriek in Novy Bor bestaat nog steeds. De fabriek werkt in opdracht. Alles handmatig. Om de loonkosten te drukken worden er veel gestraften te werk gesteld. Die hebben een speciaal shirt aan, waarop de tekst 'straz' achter op de rug staat. Het zijn geen zware criminelen, maar mensen die bepaalde boetes niet betaald hebben, of geen alimentatie meer betaald hebben. Een deel van de glasverkoop (er is een winkeltje bij de fabriek) wordt gebruikt om de slachtoffers schadeloos te stellen.
Het is er natuurlijk heel warm in de fabriek. Dorst wordt meestral gelest met bier.
Je ziet, je kunt heel die glasblazerij niet geautomatiseerd noemen.Het ziet er allemaal heel agamemnis uit. De eindproducten mogen er desondanks wezen.
Nog wat glazen kunstcreaties. Een toekanboom bijvoorbeeld, of bij wijze van rotondekunst een glazen punker.
Volgende keer iets over Praag.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post791
Next »