Het ei zei

Het ei zei

De moeite waard

Muziek: Mathieu Mathieu
Film: Cyril Mennegun - Louise Wimmer
Film: Léa Pool - Maman est chez le coiffeur
Film: Julia Murat - Historias

Foute bingo

Buiten categoriePosted by gerrit 18 Dec, 2017 14:59
Als onderdeel van een Kerstdag waar we gistermiddag/-avond voor uitgenodigd waren, werd bingo gespeeld. Niet zomaar bingo, maar foute bingo.
Ik heb nog nooit serieus bingo gespeeld. Slechts verhalen gehoord over mensen die zeer fanatiek hun bingokaarten bijhouden, en er kien op zijn dat zij als eersten BINGO roepen. Ik weet alleen maar dat je volle kaarten moet zien te scoren, dat je geen cijfer dat omgeroepen wordt mag overslaan, dus continue opletten, niet laten afleiden.

Bij deze bingo ging de eerste ronde over wie het eerst een horizontale rij had, daarna een verticale rij (maar in de praktijk bleek dat er altijd wel iemand was die al een verticale rij had voordat het eerste balletje omgeroepen werd) en tot slot de hele kaart. Zou deze manier van bingoën de foute bingo zijn? Ik heb het gevraagd, maar kreeg als antwoord: dat merk je vanzelf. Maar als je niet weet hoe normaal bingo gaat, hoe weet je dan wat fout is?

Degenen die de bingo verzorgden, deden dat wel heel leuk. Het balletjesdraaiding bleek kapot, dus regelmatig vielen allerlei balletjes op de grond. (Dat kon natuurlijk opzet zijn geweest, als foute bingo zijnde, maar dat geloof ik niet.)

De sfeer was prettig. Als er meerdere mensen na het omroepen van een bepaald getal BINGO riepen, kregen ze allemaal (na controle) een prijs. Tweemaal klopte de bingo niet: als 'straf' moest de persoon in kwestie iets zingen. Dat werd dan één of andere meezinger. De stemming zat er goed in :-))

Maar de slotconclusie: bingoën is niet echt mijn ding.

  • Comments(2)//www.heteizei.nl/#post836

Voorraadkastopruiming

Buiten categoriePosted by gerrit 05 Feb, 2017 11:41
Over het algemeen doen wij niet moeilijk over uiterste houdbaarheidsdata. In ieder geval niet bij blik, pot of pak. Bij versprodukten ligt de zaak wat anders.

In de loop der tijd puilt de voorraadkast uit met potten en blikken en pakken die je destijds gekocht hebt, maar waar je niet meer aan toe gekomen bent, door veranderende eetgewoontes. Tijd voor een nadere inspectie, voor opruiming.
Hup, daar ging een plank met allerlei soorten jam uit de jaren 2000 tot 2005. Rücksichtslos. Potten uit 2007, blikken uit 2010. Het blijft maar staan. Weg ermee.

Drie tassen vol. Eigenlijk zouden we de glazen potten leeg moeten maken: de inhoud bij het restafval, de pot in de glasbak. De inhoud van de blikken bij het restafval, het blik in de kliko voor het plastic. Ja ja, dat moet tegenwoordig. Maar we hadden geen zin in dat karwei. We hebben alles in de kliko voor het restafval gedumpt.

Achteraf vroegen we ons af: hadden de potjes jam en dergelijke niet gewoon in de glasbak gemoeten, met inhoud en al?

Want als je afval scheidt, moet je het natuurlijk wel goed doen :-))

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post823

Wensen

Buiten categoriePosted by gerrit 20 Jan, 2017 15:50
Partner zit in het Bestuur van de wijkraad. In dat kader wil ze nog wel eens haar licht opsteken bij organisaties die nieuwe initiatieven ontplooien.
Zo hebben we een paar dagen geleden gegeten bij het parochiecentrum. Een groep vrijwilligers onder de naam De Mandela verzorgt daar eens per maand een driegangen menu voor de luttele prijs van 5 euro per persoon. Voornamelijk bedoeld voor de alleengaande mens, om de 'eenzaamheid' wat de verlichten.

In de ruimte staan een zestal ronde tafels (dat communiceert wat beter). Je kunt plaatsnemen waar je wilt. Om het ijs te breken, dwz om ervoor te zorgen dat de mensen daadwerkelijk met elkaar praten, is op tafel een stuk papier gelegd met een pen. De opdracht is om een wens op te schrijven waar iedereen aan die tafel het mee eens is. Na afloop van de maaltijd zullen de resultaten van iedere tafel opgelezen worden. Een wens die niet perse hoeft uit te komen, maar waarvan je dat natuurlijk wel hoopt.

Ik dacht meteen aan de Transsiberië Express. Die reis staat nog steeds op de bucket list. Maar de wensen gingen een andere kant op. De ene tafel wenste dat de oorlog in Syrië ophield, de andere tafel hoopte op een goede gezondheid voor iedereen. Onze tafel zocht het in de positieve dingen: als iedereen nou eens niet steeds het negatieve benadrukte.
Kortom: de mensen zochten het in de immateriële dingen.

Ik heb mijn idee van een apart soort reis maar niet meer genoemd.

Het idee van 'discussiëren' over een algemene tafelwens is leuk gevonden. Er is in ieder geval gespreksstof. En in de praktijk bleek dat van het één het ander kwam. En dat was de bedoeling.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post822

Drugspand

Buiten categoriePosted by gerrit 07 Jul, 2016 13:18
Wij wonen in een appartementencomplex op de onderste verdieping. Een aantal lagen recht boven ons zijn een paar weken geleden in een appartement harddrugs gevonden en als gevolg daarvan is het tot drugspand gebombardeerd. We werden hiervan middels een brief op het prikbord op de hoogte gesteld. Een drugspand....

In de afgelopen maanden hebben we regelmatig gruisachtige geluiden in de buurt van de WC gehoord, via de afvoerpijp op het balkon is het een paar keer voorgekomen dat er schuimachtig spul zich ophoopte op het balkon, langs de voordeur droop witte vloeistof. Wij vroegen ons wel af waar dat allemaal vandaan kwam, maar zochten niet verder. We maakten de zaak gewoon schoon. Achteraf zou dat spul best van dat drugspand boven ons kunnen komen. Er zijn dan wel harddrugs gevonden, maar misschien was er ook klein labaratoriumpje, dat op tijd ontmanteld was voordat ze ontdekt werden.

We moesten er het onze van weten.
Eerst maar eens bij het Bestuur van de Vereniging van Eigenaren te rade gaan. Die gaf toe dat ze er al eerder van wist, maar wilde er geen ruchtbaarheid aan geven ('Dat kan toch niet in dit complex.') Overigens kon ze geen details verstrekken.
Het appartement wordt door een woningbouwvereniging verhuurd. Die zal toch wel iets meer weten? Nou, niet echt. 'U moet bij de Gemeente zijn. Ik heb wel een naam voor u.'
De Gemeente had zo haar eigen protocollen. De persoon in kwestie opperde om onze vraag via Centraal Meldpunt te stellen.
Dat ging beter. We kregen meteen te horen dat er in ieder geval GHB in het spel was. Zoiets is aan het aanrecht wel in elkaar te mixen. De contactpersoon is bij ons thuis geweest, heeft de ins en outs in zich opgenomen, en is aan het werk gegaan. We hebben namelijk ook contact gehad met onze verzekering: als het goedje waaraan wij met onze blote handen gezeten hebben achteraf tot medische klachten leidt, moet men wel weten wat voor goedje het was. En had het goedje dat bij ons op het balkon schuimde, en dat langs de voordeur droop, inderdaad met spullen uit het drugspand te maken?
Inmiddels heeft de contactpersoon opgebeld om te zeggen dat wat we nu nog kunnen laten zien (de rest was al schoongemaakt, onwetend als we waren) te weinig is om te bepalen wat voor goedje het is.

Wordt vervolgd.  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post814

Einde auto

Buiten categoriePosted by gerrit 30 May, 2016 14:50
Eigenlijk was ik er nooit zo weg van, van de Fiat Stilo. Aan de hoge kant met de wegenbelasting, rijdt niet zuinig, en heeft vanaf het begin gekraakt. Maar ja, toen we destijds onze Kia Rio moesten vervangen, hadden we een lijstje waaraan een andere auto moest voldoen: groot genoeg om een rolstoel en eventueel een scootmobiel mee te nemen. En binnen ons budget. Dat is gelukt. Het moet gezegd: de Fiat was een geweldige verhuiswagen. En een heerlijke auto voor de lange afstanden.
Echter, van lieverlee moest dit vervangen worden, moest iets anders gerepareerd worden, en moest aan nog meer dingen gesleuteld worden.
Het starten geen steeds moeizamer. Toch maar weer eens naar de garage. Een andere dan welke de auto in onderhoud was. Een frisse blik kon wel eens helpen. Nou, dat deed het ook: we kregen een telefoontje, dat er zoveel gevonden was dat gerepareerd dan wel vervangen moest worden, dat het geen zin had om dat allemaal uit te voeren. 'Uw auto is rijp voor de sloop.'

Van de weeromstuit durfden we nauwelijks meer met de auto te rijden. En terecht, bleek een tijdje later: de remleiding lekte. Het rempedaal kon je tot de grond intrappen. Dat werd letterlijk de sloop...
Tijd voor een andere auto.Op korte termijn. Ons budget was de som van vakantiegeld en belastingteruggave. Nou, dan weet je het wel. Onze kennis die bij een garagebedrijf werkt, had een paar auto's staan, net boven ons budget. Op internet kwamen we een autootje tegen die wel wat leek. We gingen kijken (zoon O had een vrije dag), maar tijdens het proefrondje bleek dat er totaal geen olie in de auto zat, later bleek dat er helemaal geen onderhoudsboekje was. Niks. Het was een in- en verkoop van auto's bedrijf. Er wordt even met binnengebrachte auto's gereden, rijdt-ie, dan gaat-ie in de verkoop. Er wordt niet onder de motorkap gekeken, er wordt niks gecontroleerd verder. Dat was het dus niet.
Zoon O was ook nog iets tegengekomen. Een beetje boven het budget, maar nog te behappen. Die werd het. Een Opel Agila. Oké, een oude lullen autootje, maar gegeven de omstandigheden een prima alternatief. APK tot en met juni 2017.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post813

Prijs

Buiten categoriePosted by gerrit 15 Dec, 2015 20:02
Al jaren kopen we een lootje van de Grote Clubactie. Omdat er iemand aan de deur komt, of omdat een neefje van partner aan het ronselen is. Maandan later is de trekking, maar daar denken we nooit meer aan, om ons lot te controleren.

Dit jaar kochten we ook een lootje, maar dat moest via automatische afschrijving. Het is tegenwoordig niet meer verantwoord om de kinderen die langs de deur gaan, met zoveel geld rond te laten lopen. Dat geld werd onlangs afgeschreven. Laat de trekking nou net een paar dagen later zijn. Op die manier is er een grotere alertheid.

We hadden prijs: één maand gratis abonnement bij Videoland. Onbeperkt films en series kijken. Dat het abonnement na een maand automatisch overgaat in een betaald abonnement, is een kleinigheidje:-)) (Op tijd eraan denken dat je opzegt.)

Wij kijken het liefst films op TV. Niet op PC, laptop of tablet. Laat onze TV nou net niet geschikt zijn voor het kijken van films van Videoland. Je hebt er een Smart TV voor nodig. Kortom: jammer, maar helaas.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post806

Winkelkast

Buiten categoriePosted by gerrit 15 Nov, 2015 15:13
We kwamen het idee vorig jaar voor het eerst tegen in Sneek. Daar heet het Mijn Tafel.

Je hebt de mogelijkheid om in een winkelruimte een stellage met of zonder kledingroede voor een bepaalde tijd te huren. Als je als klant de winkelruimte binnenkomt, ben je gewoon aan het shoppen. In een veredelde kringloopwinkel, dat wel.

Inmiddels heeft dit concept zich over de rest van het land verspreid. De naam varieert. In Tilburg zijn nu zeker drie van dit soort winkels. De huurprijzen van de stellages variëren per winkel. Toen één van de winkels een aanbieding had, besloten we ook eens zo'n stellage voor een maand te huren. We hebben genoeg spullen om in de kraam te leggen.

Op zich wel grappig, op jouw manier winkeltje spelen. Bijna elke dag ga je even kijken of mensen jouw spulletjes gekocht hebben. Je wilt natuurlijk wel de huurprijs van je kraam eruit hebben. Je begint te stralen als een bepaald artikel uit het schap weg is. De volgende dag staat het artikel weer vrolijk tussen de andere spulletjes in je kraam. Blijkt een klant er al twijfelend mee rondgelopen te hebben, en het ergens anders teruggelegd te hebben. Weg euforie. Nu houd je al rekening met dit soort tegenvallers.

Wat je ook merkt: de manier van prijzen van artikelen lokt een soort supermarktoorlog uit. Als een mede winkelkastverkoper de artikelen in zijn kraam heel goedkoop prijst, moet je welhaast mee, wil je jouw spulletjes nog verkopen. Want ja, het moet gezegd: er is weinig variëteit in wat de verschillende winkelkasthouders aanbieden. Het zal kiele kiele worden, of we de huurprijs van onze winkelstellage eruit hebben.

Het is in ieder geval een leuke ervaring.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post805

Ablatie

Buiten categoriePosted by gerrit 14 Aug, 2015 14:47
Vorig jaar ging met longklachten via de huisarts naar het ziekenhuis. Daar werden niet alleen foto's van de longen gemaakt, maar werd ook een hartfilmpje gemaakt. Op dat filmpje werden hartritmestoornissen geconstateerd. 'Hebt u daar geen last van? Nooit iets van gemerkt?' Nee, inderdaad, nooit iets van gemerkt. Voor de zekerheid werd wel contact gezocht met de trombosedienst voor bloedverdunners, want door die stoornissen kan het zomaar gebeuren dat er bloedpropjes het hart in geschoten worden. De bloedverdunners voorkomen dat. So far so good.

De longen sukkelden nog wat aan. Een longontsteking moet slijten; de antibiotica zorgt voor een spoediger herstel cq zorgt ervoor dat er geen gekkere dingen gebeuren. Bij de laatste controle, in mei jongstleden, kon geconstateerd worden, dat de longen weer op het oude peil waren. Niet perfect, maar goed genoeg. Over een jaar een nieuwe controle.

Een paar weken geleden was er ook controle bij de cardioloog. Het hartfilmpje liet geen hartritmestoornissen meer zien, maar de cardioloog vond dat er wel iets van een boezemflutter aanwezig was. Impulsen die rond blijven draaien in de boezem. De hartkamer niet bereiken. Op den duur kan dat niet goed zijn, maar ja, om iets te behandelen waar de patiënt (ik dus) geen last van heeft, dat komt vreemd over. Toch, over een aantal jaren, als die last er wel is, is een behandeling, gelet op mijn leeftijd, een stuk lastiger. Hij raadde een ablatiebehandeling aan, uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Dat is gisteren gebeurd. Een ablatie zorgt ervoor dat de impulsen die ronddraaien, in hun baan onderbroken worden door dammetjes op te werpen middels het branden van littekentjes. Via de lies gaan katheders door de slagader het hart binnen. Eén om te branden, één om te bepalen of de juiste signalen opgevangen worden. Bij de meeste mensen is één lijntje voldoende voor een goede barrière, maar bij mij waren er drie nodig. De behandeling duurde uiteindelijk bijna twee uur. (De behandeling was pas na drie uur wachten.) Daarna vier uur liggen om de wonden bij de lies dicht te houden. (Er zat een drukverband om.) Dan nog een uur lopen om te kijken of de wond niet toch open springt. De assistent-cardioloog die nog een laatste liescontrole moest doen liet een uur op zich wachten.
Kortom: het was een lange dag.

De ablatie is goed geslaagd. De behandelend cardioloog was zeer tevreden. En ik, ik ook, denk ik. Ik had al nergens last van.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post799
Next »