Het ei zei

Het ei zei

De moeite waard

Muziek: Mathieu Mathieu
Film: Cyril Mennegun - Louise Wimmer
Film: Léa Pool - Maman est chez le coiffeur
Film: Julia Murat - Historias

Knolselderij

Eten en drinkenPosted by gerrit 28 Feb, 2017 15:06
Als je in de supermarkt een knolselderij koopt is-ie altijd ontdaan van het groen. Het groen wordt apart verkocht. Kom je op de markt, dan kun je met wat geluk nog wel eens een knolselderij scoren met groen eraan. Niet dat dat veel is, maar toch. Kijk je echter naar de bospeen, dan overtreft de hoeveelheid groen de wortels.

Toch eens naar de reden vragen: het groen onttrekt het vocht uit de knol, daarom wordt dat van de knol verwijderd zodra die uit de grond gehaald wordt. Maar het groen aan de bospeen dan? Die doet dat ook, maar de bospeen wordt 'verser' aan de man gebracht dan de knolselderij. Die ligt altijd nog even. Wil je bospeen wat langer bewaren, dan moet je thuis het groen er dus meteen van afsnijden.
Voor bleekselderij geldt hetzelfde verhaal. Ook bij die groente heb je geluk als je stronken met veel groen eraan tegenkomt.

  • Comments(1)//www.heteizei.nl/#post824

1 ster eten

Eten en drinkenPosted by gerrit 13 Apr, 2016 20:52
De broer van partner trakteert zichzelf tweemaal per jaar op een etentje in een sterrenrestaurant. Dat doet hij tijdens de restaurantweken. Soms vraagt hij iemand mee. Afgelopen zondag vroeg hij ons mee. Als verjaardagscadeau voor ons beiden.

Hij nam ons mee naar Wollerich, in Sint Oedenrode. Een restaurant met 1 ster. Wij gaan niet vaak uit eten. Als we het wel doen, valt de keuze nooit op een restaurant met een ster. (Vaak ook vanwege het prijskaartje.) Voor ons was dit etentje dus een hele ervaring.
We begonnen met een aantal 'gangen' die louter uit amuses bestonden. Zelfs een kommetje soep werd onder de amuses geschaard.
Bij elke gerechtje (stuk voor stuk heuse kunstwerken) vertelde de ober wat we voor ons hadden, wat de ingrediënten waren, en soms hoe het klaargemaakt was. Dat deed hij zo onduidelijk, dat het waarschijnlijk niet de bedoeling was dat we begrepen wat hij zei. Ik kon ergens 'schaafsel van kalfswang' verstaan, en 'ge-airbrushed'.
Het ging om de combinatie van smaken. Niet om de hoeveelheid. Het moet gezegd: elke gang was verrassend. Voor het vlees had je niet eens een mes nodig, zo mals.

Ja, het was een feestje. Na afloop was je buik niet echt rond, maar had je wel een voldaan gevoel.
Dit laatste gerecht, het dessert, was één van de onderdelen van een heel menu waarmee het kookteam van Wollerich de Gouden Koksmuts 2016 gewonnen heeft. Een combinatie van pure chocola, amandel, ananas, sinaasappel, ijs en smaken die (voor mij) niet thuis te brengen zijn. Het was heerlijk, maar je weet niet waar de jury op let tijdens de beoordeling.
De Gouden Koksmuts: (helaas schitterde het geheel)
Nog een filmpje....


  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post810

Knoflookfeest

Eten en drinkenPosted by gerrit 15 Jun, 2015 15:05
We hebben wel eens een straatfeest meegemaakt. Dan staat er aan de ene kant van de straat een springkussen waarop de kinderen zich naar hartelust moe kunnen maken, en aan de andere kant van de straat staat een grote barbecue opgesteld. Daartussen lange tafels waar driftig gesnackt en gedronken wordt. Niet voor herhaling vatbaar.

De wijk Theresia in Tilburg organiseerde haar buurtfeest anders. Allereerst gaf het haar feest het thema knoflook mee: het knoflookfeest. Er werd gevraagd aan bezoekers om iets met knoflook klaar te maken, en dat mee te nemen. Er was een speciale ruilhapjeskraam. Ieder kon van elkaars eten proeven. Iemand had zelfs een knoflookdrankje gemaakt. Er was looksoep, gepofte knoflook, tsatziki, knoflookkoekjes, enzovoorts. Partner had twee ovenschalen met champignons gevuld met een mengsel van kruidenkaas en knoflook. Uit de oven natuurlijk.

Er stond een kraam waar je knoflookprut kon kopen. 5 euro per pot; die hebben we niet gekocht, maar er werden ook T-shirts verkocht waarop de tekst 'Het leven wordt steeds looker'. Helaas geen grote maten.

Er was ook levende muziek. La Troupe Sabaa uit Burkina Faso, Peer de Graaf, de Elvisband, en meer. Tussendoor zouden kinderboekenschrijfsters de kindertjes iets uit eigen werk voorlezen, maar dat hebben we niet meegekregen. We hebben ze niet gezien. Je zou haast zeggen dat het een klein buurtfestival was.
Het was heel gezellig. Het hoeft geen betoog dat er veel bezoekers waren die niet in de wijk Theresia wonen. Wij ook niet, maar het thema 'knoflook' sprak ons erg aan. Zoals de organisator zei: 'Door het feest het thema knoflook mee te geven, tek je toch een ander publiek dan wanneer je het een frikandellenfeest noemt.'


  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post796

Appelflappentest

Eten en drinkenPosted by gerrit 21 Feb, 2014 20:54

Een goede kennis van ons is op latere leeftijd (eind 50) ontslagen. Sindsdien heeft hij moeite om weer aan de slag te komen. Af en toe komt er iets op zijn pad, maar dat duurt niet lang. Zo heeft hij via een bepaald bureau boodschappen gedaan voor mensen die moeilijk ter been zijn. Hij krijgt dan keurig netjes een boodschappenlijstje mee. Als er op het lijstje staat 'koffiemelk', dan brengt hij de goedkoopste mee, maar dat was dan weer niet de bedoeling.

Zijn intercedent vindt dat hij te weinig moeite doet om aan een baan te komen. Bij wijze van straf heeft ze hem opgegeven voor een appelflappentest. De Genietgroep Tilburg bestaat nog niet zo lang. 'Genietende mensen tellen voor twee' is haar motto. Zo vindt ze dat het eten van een appelflap ook puur genieten is. Maar welke is nu de beste? Daarvoor had ze een appelflappentest bedacht.

Toen partner dit hoorde, dacht ze: 'Ik geef me ook op, ik wil ook proeven.' Onze kennis mag/moet 6 maart testen, maar partner is gisteravond, 20 februari, al geweest.

Er werden 5 stukken appelflap gekeurd. Mondgevoel, knapperigheid, appelvulling, reuk, hoeveelheid suiker. Elk onderdeel kreeg een cijfer. Partner was binnen de testgroep een beetje vreemde eend in de bijt. Waar het merendeel ging voor een flap, waar de suiker vanaf gevallen was, de bodem weliswaar knapperig was, maar heel dik, en de flap niet geheel gevuld was met appel, ging partner voor een flap die ook knapperig was, maar niet zo'n dikke bodem, waar de suiker netjes op bleef zitten, en waarvan je proefde dat-ie met roomboter gebakken was.

Na 6 maart zullen partner en onze kennis elkaars ervaringen delen.  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post767

Mondani

Eten en drinkenPosted by gerrit 17 Oct, 2013 11:55
We waren een paar dagen in Epe.
Ruim een half uur rijden van Lochem. Vrienden van ons hebben iets met Canada. Eens in de zoveel tijd gaan ze speciaal vanuit Tilburg eten in één van de weinige Canadese restaurants die Nederland rijk is, namelijk die in Lochem. Restaurant Mondani.

Afgelopen zondagavond hebben we daar met hen afgesproken. Canada, het land van de beren en elanden. En de Indianenkunst. De eigenaren van het restaurant hebben in de loop der tijd veel van die sfeer naar Nederland gebracht. Van tijd tot tijd geven ze Canadese kunstenaars, of kunstenaars die veel op hebben met Canada, de gelegenheid te exposeren.En het eten? Dat was lekker. We kozen voor een driegangen verrassingsmenu. Heilbot kwam onder andere voorbij, bisonsteak, stoofperen gekookt in een maplesaus, gerookte wilde zalm en limoentaart. En meer.Er heerste een gemoedelijke sfeer.
We zijn weer een leuke ervaring rijker.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post758

Noël

Eten en drinkenPosted by gerrit 10 Apr, 2013 20:41

Omdat ze nog niet genoeg dieren hadden (twee honden, twee katten, een konijn, een cavia, een muis en slangen) besloot schoondochter vorig jaar voor de kleine een kip te kopen. Een sierkip. Welk soort zou ik niet weten. Geen witte.

De kip werd Noël genoemd, met een knipoog naar kerst, want dan zou die wel in de pan eindigen. Vrolijk liep de kip tussen de honden en katten rond. Als één van de viervoeters wat te nieuwsgierig dichtbij kwam, werd die met pikkende bewegingen op afstand gehouden. Maar ja, waar wel een kattenbak is, en waar de hond geleerd is om buiten de behoefte te doen, laat de kip overal haar kwakje vallen.

Dus werd er in de schuur een heuse ren gebouwd, met een uitloop naar de binnenplaats, maar binnen mocht de kip niet meer komen. Kennelijk herinnerde de kip zich plots waartoe ze op aarde was: ruim een week geleden begon de kip eieren te leggen. Eerst een kleintje, om te oefenen, daarna volgden eieren van normale grootte.

Vandaag kregen we een paar eieren mee. Eén van die eieren heb ik net gebakken. ('Denk eens dat het je broertje is dat zacht sist in de pan...') Een goed vol ei, mooie dooier. Vers.

Volgende keer de gekookte variant uittesten.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post736

Vlees

Eten en drinkenPosted by gerrit 12 Feb, 2013 10:37

Koeien, varkens en kippen worden ter meerdere eer en glorie van de consumptie speciaal gefokt. Daar doen niet veel mensen moeilijk over. Nou ja, gedurende de tijd dat de beesten in ons midden zijn, moeten de beestjes wel een levenswaardig bestaan hebben.

De afgelopen dagen is West-Europa opgeschrikt door meldingen dat in verschillende consumptie-artikelen paardenvlees verwerkt zit. Nu is foutief labelen nooit goed, want als je rundvlees verwacht te eten, en het blijkt paardenvlees te zijn, dan is er iets mis.
(Wat ik me afvraag: hebben de consumenten echt geproefd dat het geen rundsvlees was, wat ze aten?)

Maar wat is er tegen paardenvlees? Het paard wordt niet speciaal gefokt voor de consumptie. Meestal wordt van paard consumptievlees gemaakt na bewezen diensten. Dus ethisch kun je er eigenlijk geen bezwaar tegen hebben, tegen het eten van paardenvlees. Vroeger lag het paardenvlees gewoon in de vitrines van de slagerij. Wij werden er nogal eens op uit gestuurd om een onsje paardenrookvlees te kopen, die was toch lekkerder dan rundsrookvlees. Paardenvlees is magerder en schijnt gezonder te zijn.

Tegenwoordig kun je nergens meer paardenvlees krijgen. Of je moet goed zoeken. In sommige restaurants staat paard nog wel op het menu, maar je hebt meer kans ergens struisvogel op het menu aan te treffen.

Kortom, je moet niet voor de gek gehouden worden bij wat je denkt te eten, maar de commotie rond paardenvlees op zich snap ik niet.

  • Comments(4)//www.heteizei.nl/#post727

Artisjokken

Eten en drinkenPosted by gerrit 27 Nov, 2012 09:27

Onlangs was partner 25 jaar in dienst. Dat kon natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Volgens protocol had het bedrijf een bepaald budget om hier een feestelijk tintje aan te geven. De ideeën die we hadden, bleken boven het gegeven budget uit te komen.

We kwamen tot een tussenoplossing: het bedrijf zou voor de receptie zorgen, in de bedrijfskantine in Vught, het officiële gedeelte zeg maar, en partner zou voor een aantal genodigden gaan koken. Dat eten zou in een andere locatie gaan plaatsvinden, op loopafstand van waar de officiële receptie was.

Uiteindelijk zou partner voor 20 genodigden een maaltijd op tafel zetten.
Het leek haar een leuk idee om met een artisjok te beginnen:

Het viel echter niet mee om aan ruim 20 artisjokken te komen. Voor de artisjok loopt het seizoen in november ten einde. De groenteman op de vrijdagse markt durfde niet met zekerheid te zeggen of hij ze de week erop bij zich had, maar hij zou zijn best doen. 'Maar denk eraan, ze zullen niet goedkoop zijn'. Het groentemannetje (nou ja, eigenlijk groentevrouwtje) in het centrum waar partner enige tijd geleden nog artisjokken gekocht had, en waar er nu nog drie in de winkel lagen, zou bij de groothandel informeren. 'U wilt toch wel de Franse artisjokken, hè? Die zijn voller, groter dan de Italiaanse. De Italiaanse zullen misschien nog wel te krijgen zijn.' Ja, we wilden Franse artisjokken. Later zou de groentevrouw opbellen, om te zeggen dat ze wel aan de artisjokken kon komen, maar voor een prijs die boven ons budget lag.

Inmiddels kwamen we op de zaterdagse markt een kraam tegen die volop artisjokken had. Tegen een betaalbare prijs. Meteen de hele inhoud van de kist opgekocht. De receptie en het eten zouden anderhalve week later plaatsvinden. Hoe blijven die artisjokken goed? Berichten op internet meldden, dat je ze het best kon bewaren onder vochtige handdoeken. Na een aantal dagen waren er toch een paar niet helemaal 'comme il faut'.
Gelukkig had diezelfde kraam de zaterdag erop nog steeds artisjokken, tegen dezelfde prijs.

De rest van de maaltijd baarde niet zoveel zorgen. Het meeste moest natuurlijk wel allemaal van tevoren klaargemaakt worden, maar partner is een kei in het plannen van dat soort activiteiten.

Van de artisjok begin je de buitenste bladeren af te trekken. De onderkant van zo'n blaadje kun je uitzuigen. Partner had twee sausjes gemaakt waarin je het blaadje eerst kon soppen, voordat je het uitzoog. Als alle blaadjes van de artisjok afgetrokken zijn, stuit je op een touwachtig iets. Dat moet weg, dat is niet te eten. Maar dan word je ook echt beloond: het hart van de artisjok. Heerlijk.

Er waren er een paar die nog nooit een artisjok gegeten hadden. Ze waren blij verrast. Iedereen trouwens:

Na afloop kreeg iedereen een (koelkast)handje mee, waarin geklemd een opgerold stukje papier. Om iedereen te bedanken voor de aanwezigheid.
Het was een geslaagde dag.

  • Comments(4)//www.heteizei.nl/#post713
Next »