Het ei zei

Het ei zei

De moeite waard

Muziek: Mathieu Mathieu
Film: Cyril Mennegun - Louise Wimmer
Film: Léa Pool - Maman est chez le coiffeur
Film: Julia Murat - Historias

Benefiet

MuziekPosted by gerrit 21 Jan, 2014 16:23

Een maand geleden is er in de pauze van het optreden van een muziekgezelschap de saxofoon van Henk Koekkoek gestolen. Zomaar. De kroeg waar gespeeld werd, was redelijk vol. Muziekliefhebbers. Nou ja, op één na dan. Er was niemand iets opgevallen.
Het was een saxofoon waar Henk in de loop der jaren niet alleen erg aan gehecht geraakt was, en helemaal naar zijn mond was gaan staan, maar in haar soort een uniek exemplaar was, een King Super 20 Silverbell tenorsax.

Het idee ontstond om een benefiet festivalletje te organiseren om geld in te zamelen voor een vervangend exemplaar voor Henk Koekkoek. Tilburg kent een uitgebreide scene van musici. Het idee was nog niet geboren, of er konden al een 40tal muziekoptredens ingepland worden. Afgelopen zondag, 19 januari 2014, was het draaiboek klaar, en waren de ideeën uitgewerkt. Locatie: Jazzpodium Paradox.

'Help Henk Koekkoek uit de nesten' was de slogan waaronder de benefiet georganiseerd was. Maar ja, de volgende keer is iemand anders de dupe ergens mee. Datgene dat er aan geld ingezameld werd, moest het begin worden van een 'fonds voor de gedupeerde artiest'. Met andere woorden, er zullen vaker benefietfestivalletjes georganiseerd worden.

Een stoet van allerlei muzikanten trok aan ons voorbij. Gevoelige, mooie gitaarmuziek, klezmer, jazzy muziek, ballades, rock-folk, enzovoorts.
Een leuk idee was de veiling tussendoor van de kleppen van een saxofoon, die te slecht geworden was om op te spelen. Ter plekke werd de Cis-klep van de sax gezaagd, de Fis-klep of de S-kleppen, enzovoorts. Van de ene klep werd een hanger gemaakt, van twee andere kleppen oorbellen. Zo kregen de onderdelen van de saxofoon een tweede leven. Waar het startbod per klep op €15,- lag, deden de kleppen stuk voor stuk zo'n €45,- .
Je kon Koekkoekstegeltjes kopen met teksten als 'Koekkoek de voorste', 'Een gegeven Koekkoek niet in de bek kijken' of 'Blij zijn met een dooie Koekkoek'.
Voor eten was ook gezorgd. Van elke portie ging €2,50 naar het Koekkoeksfonds.

Op de rand van het podium stond een Koekkoeksklok. Als je €10,- betaalde (Dank je, de Koekkoek), mocht je op een rode knop drukken, waarna uit het koekoekshuisje geen koekoek kwam, maar een saxofoon:De benefiet heeft uiteindelijk rond de €3700,- opgebracht.

PS: Zie ook hier.

  • Comments(1)//www.heteizei.nl/#post764

Samba Festival Breda

MuziekPosted by gerrit 22 Sep, 2013 13:24
Gisteren was er het Samba Festival in Breda. Op verschillende locaties in het centrum traden sambabands op. Telkens een half uur. Daarna wisselden de bands van locatie. Omdat vriendin L in één van de bands meespeelt (Maisquenada) die ook acte de présence gaf, leek het ons leuk om daar bij aanwezig te zijn. We hadden eerder het lustrum van Maisquenada meegemaakt, heel gezellig, lekker swingend, dus dit Festival zal ons zeker niet teleurstellen.

Dat klopte. Het was een geweldige dag. De muziek was swingend. Maar toch, één van de speelsters verzuchtte: 'Zit ik me het zweet op de bilnaad te spelen, maar er is geen beweging in het publiek te krijgen'. Er was voldoende publiek, maar inderdaad, ze stonden erbij en keken ernaar.

Aan het eind van de middag kwamen veel van de bands op de Grote Markt bij elkaar, en speelden bij wijze van grande finale samen nog enkele nummers.

Enkele foto's:We hebben weer genoten.

  • Comments(1)//www.heteizei.nl/#post756

Concert in bosbes majeur

MuziekPosted by gerrit 22 Jan, 2013 09:52

Zus M zag in Groningen een optreden van het muziekduo CantiVaganti. Daar had ze enorm van genoten. Ze zag dat dit duo ook in Tilburg zou komen. Daar mailde ze ons even over. We hebben meteen kaartjes laten reserveren.

De persoon die dit georganiseerd heeft, heeft van de benedenruimte van zijn huis een theatertje gemaakt. Er is plaats voor maximaal 35 mensen. Hij is musicus, en geeft les op de Fontys Hogeschool. Van tijd tot tijd geeft hij zijn leerlingen de mogelijkheid om hun muzikale kwaliteiten te toetsen in het theatertje, of hij treedt zelf op. Maakt niet uit hoeveel mensen er komen.

Bij het optreden van Kateleine van der Maas en Bruno Gullo met 'Concert in bosbes majeur' zat het zaaltje vol. De muziek was aanstekelijk. Variaties op traditionals, maar ook zelf geschreven nummers. Zou de muziek het enige zijn, dan vermoed ik dat dit duo niet echt opgevallen zou zijn. Hoe muzikaal met name Bruno ook is.

Het is het fruit. Zij hebben de bosbes als uitgangspunt gekozen. De bosbes waarin veel vitamines zitten, de bosbes die cholesterolverlagend werkt, de bosbes die ontstekingsremmend is. Enzovoorts.

Kateleine en Bruno wonen in Madrid. In de buurt van Madrid is een dorpje waar het rijk is aan appelbomen, perenbomen, pruimenbomen, enzovoorts. Privé-eigendom. Als de vruchten rijp zijn worden er een aantal geplukt, maar de rest rot weg. Verboden voor anderen om te plukken. Voor de plaatselijke winkelier is het te duur een deal met de eigenaar te sluiten om de vruchten van de boomgaard te (laten) plukken en voorraden fruit aan te leggen. Goedkoper is het om het fruit uit andere landen ver weg te laten komen.

Op momenten dat iemand solo zijn/haar muzikale expressie deelde, was de ander bezig bananen te schillen en in plakjes te snijden, manderijnen in partjes te verdelen, de meloen te slachten, druiven van stokjes te ontdoen, enzovoorts. Op bepaald moment mochten twee mensen uit het publiek meehelpen om de stukjes fruit aan prikkers te doen. Op elke prikker zat natuurlijk een bosbes. Die prikkers werden even later uitgedeeld. 'Proef de muziek'. Het is duidelijk dat je deze actie nauwelijks kunt uitvoeren als je voor een veel groter publiek optreedt.

De show was een unieke belevenis.

  • Comments(1)//www.heteizei.nl/#post723

The Bridge

MuziekPosted by gerrit 04 Jan, 2013 19:54

In de afgelopen maanden heeft de KRO zowel de eerste twee series van The Killing als de serie The Bridge uitgezonden. The Killing van Deense makelij, The Bridge van Deens/Zweedse makelij. In Denemarken en Zweden worden misdaadseries gemaakt die duidelijk een eigen signatuur dragen. Niet te vergelijken met de CSI's of zo. Ik herinner me The Kingdom, een thrillerachtige serie die zich in een ziekenhuis afspeelt. Meesterlijk.

The Killing heeft Sarah Lund als hoofdpersoon, een atypisch figuur, dat alle harten steelt door haar truien. The Bridge heeft ook atypische hoofdpersonen: Saga Noren en Martin Rohde. Juist hun vervreemdende persoonlijkheden maken deze series zo bijzonder om te volgen, afgezien van de spanningsopbouw.
Killing 3 is inmiddels op DVD te verkrijgen. Voor Bridge 2 schijnen we nog even te moeten wachten.

De begintune van The Bridge klinkt heel dromerig, maar ook ietwat mystiek.
Het blijkt 'Hollow Talk' van de Choir of Young Believers te zijn.

Met de beelden van een spreeuwenzwerm heel rustgevend:

  • Comments(2)//www.heteizei.nl/#post719

Om te luisteren

MuziekPosted by gerrit 14 Jun, 2012 22:18

Via twitter komen nogal eens youtube-linkjes langs, die je brengen bij allerhande soorten muziek. Het moet de stemming weergeven waarin iemand op dat moment verkeert. Of er is een bekende popster, musicus, net dood. Met de herinneringen die mensen dan aan zo iemand hebben, word je dood gegooid. Linkje hier, linkje daar.

Soms kom je iets tegen waarvan je zegt: dit is anders (althans voor mij), hier gaan we niet zomaar aan voorbij.

Bijvoorbeeld:

Of deze. Zij heeft meer goede songs. Emel Mathlouthi, een Tunesische, die ook in het Frans zingt. Haar laatste CD, uit 2012, heet Kelmti Horra. Onderstaand nummer komt overigens niet van die CD.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post676

Ogham en MV Concordia

MuziekPosted by gerrit 01 Apr, 2012 13:45

Partner doet meer met Facebook dan ik. Zo zag ze dat Ogham gevraagd was om samen met muziekvereniging Concordia een 'concert about Celtics' te geven. Dat leek ons wel iets aparts. Een harmonieorkest samen met een folkband. Er waren nog net een paar kaartjes. Gisteravond, de 31ste maart was het te doen, in Berkel-Enschot.

Muziekvereniging Concordia trad het eerste deel van de avond alleen op. Verrassend goed. Veel klarinetten, altsaxen, tenorsaxen, dwarsfluiten, verschillende soorten toeters, een fagot en een drum. Speelse arrangementen. Terecht namen de musici het applaus na afloop van hun optreden in ontvangst:

Het tweede deel van de avond kwamen de leden van Ogham het orkest versterken. Het bleek een prima combinatie te zijn. De ene keer was het orkest de begeleiding bij de muziek van Ogham, de andere keer begeleidde Ogham het orkest. Alsof ze al jaren samenspeelden. In werkelijkheid zijn er een paar oefensessies aan vooraf gegaan.

De afsluiter was voor Ogham. Swingend de nacht in. Muziek waar je altijd blij van wordt. Het is dan ook niet het eerste concert van de groep dat we meemaken. Dit keer zaten we zelfs op de eerste rij.  • Comments(1)//www.heteizei.nl/#post656

The Shins 2

MuziekPosted by gerrit 27 Mar, 2012 12:14

Zie ook hier.

Luisterden we zaterdagavond in een bovenzaal naar de muziek van Carmina, zondagavond waren we aanwezig bij het optreden van The Shins in de Melkweg in Amsterdam:

Openbaar vervoer was geen optie: een eerdere ervaring die we hadden, bracht ons na allerlei omzwervingen om half vier 's nachts thuis vanuit Amsterdam naar Tilburg. We gingen met de auto. In de buurt was een parkeergarage. We vertrokken vroeg om niet voor verrassingen te komen staan.

De verkoopstand met de nieuwe CD (ook als LP te verkrijgen), met T-shirts en met ander promotiemateriaal was al ingericht.

De nieuwe CD kochten we alvast, om de grote drukte later voor te zijn; de T-shirts waren te klein, die lieten we hangen.

De Melkweg oogt prettig. Een leuke indeling van de zaal. Langs de muren waren beperkte mogelijkheden om te zitten, verder geen stoelen of krukken. Als mensen staan, kunnen meer mensen genieten van een concert. Met vooruitziende blik hadden we de rolstoel meegenomen. We kozen een plekje bij een paal, zodat ik al leunend kon kijken. Achteraf leunde iedereen tegen iedereen: uitverkocht huis.

Oude en nieuwe nummers werden ten gehore gebracht. Op elk bekend/oud nummer werd enthousiast gereageerd. Aan de nieuwe nummers moest je nog wennen. Het typische stemgeluid van de leadzanger blijft, maar het totaalplaatje was niet zo onderscheidend meer.

Terwijl Paul McCartney afgelopen zaterdag een drie uur durend optreden in de AHOY ten beste gaf, stonden The Shins met moeite anderhalf uur op het podium. Maar het was geweldig om mee te maken. Prima sfeer. Iedereen kwam voor de muziek. We hadden het niet willen missen.

De auto heeft ook genoten: het parkeerkaartje bleek bijna net zo duur als het entreekaartje voor de Melkweg.

  • Comments(1)//www.heteizei.nl/#post654

Carmina

MuziekPosted by gerrit 25 Mar, 2012 11:28

Eens per maand organiseert het GUO (Groeten uit Oisterwijk) een folkavond. Folk in de ruimste zin van het woord. Als je veel folkachtige muziek hoort, ben je geneigd te zeggen: ja, nu ken ik het wel. Musici uit Schotland en Ierland putten uit dezelfde traditionals. Bewerken die op hun manier en er ontstaat een enigszins nieuw nummer.

Gisteravond trad Carmina op.

Deze groep liet toch wel een ander geluid horen. Het Keltische karakter was nog duidelijk herkenbaar door de zang, maar de muziek zelf was ingetogener, mooier. Piano, keyboard, tenorsax, altsax, viool, twee soorten gitaren, fluiten en uillean pipe werden in verschillende samenstelling bespeeld. De ene keer klonk het jazzy, de andere keer folky, en weer een andere keer zonder etiket.

Lange nummers. Je kon je echt in de muziek indompelen zonder dat je na drie minuten moest overschakelen naar een ander thema.

Een verrassend optreden. Genoten.
Nee, ze verkochten geen T-shirts.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post653
Next »