Het ei zei

Het ei zei

De moeite waard

Muziek: Mathieu Mathieu
Film: Cyril Mennegun - Louise Wimmer
Film: Léa Pool - Maman est chez le coiffeur
Film: Julia Murat - Historias

Percossa

MuziekPosted by gerrit 19 Oct, 2018 12:46
Een paar weken geleden waren we bij de Kringproef in Roosendaal. Een aantal entertainers lieten via een preview highlights uit hun show zien. Zo zagen we toen ook iets uit de show van Percossa. Hun act sprong er voor ons uit.
Dat bracht de schoonzus van partner ertoe om ons te trakteren op het avondvullend programma van Percossa in Schouwburg De Kring. BAM
Percossa bracht een zeer gevarieerde show, heel onderhoudend, soms met verrassende wendingen. Percussie was de hoofdmoot, maar zijsprongetjes naar piano of gitaar waren er ook. Ritme (dat ook nog om aan te horen was) werd uit allerhande voorwerpen gehaald. Bij ingang van de zaal stond een kist waarin het publiek voorwerpen konden gooien waarmee de leden van Percossa dan iets ritmisch muzikaals ten gehore zouden brengen. En dat deden ze inderdaad na de pauze.
Emmers en pollepels liggen voor de hand, maar ook een boodschappentas, een boek, een bats, een uitdruiprek. Enzovoorts. Heel leuk.
We hebben genoten. Eén van de leden van de groep heeft nog een bemoedigende opmerking voor wie djembees of trommels net iets te hoog gegrepen is:
Een heerlijke avond.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post849

Slagerij van Kampen

MuziekPosted by gerrit 01 May, 2018 10:18
De broer van partner haalt de laatste tijd flink uit als het gaat om verjaardagscadeaus geven gaat. Althans naar ons toe. Zo heeft hij al een aantal malen op een etentje getrakteerd. Deze keer trakteerde hij ons op de combinatie van eten en muziek.
We begonnen met een concertmenu bij Meneer Frits, naast gelegen aan het Muziekcentrum Eindhoven, waar ons een spetterend optreden van Slagerij van Kampen te wachten stond.
Slagerij van Kampen bestaat al 35 jaar. Ik had al wel fragmenten van de groep op TV gezien, maar dat ze al zo lang bestond, daar keek ik van op.
Live deze groep zien, is toch een heel ander verhaal. Geweldig.
In de toegift gaf één van de oprichters van Slagerij van Kampen (inmiddels is de samenstelling geheel gewijzigd. Wel blijft de formule dat de basis moet bestaan uit 2 vrouwen en 2 mannen. Voor deze tour is de groep aangevuld met 3 blazers en een keyboarder.), Willem van Kruijsdijk, nog acte de présence. Met zijn 71 jaren speelde hij nog als de beste. We hoorden later dat hij Parkinson heeft. Dat was nu in ieder geval niet te merken.

Slagerij van Kampen doet meer: ze is ook ambassadeur van Stichting Rythm for Revival. De manier waarop in Burundi gedrumd wordt, het grondritme, deze manier vormde de basis voor de oprichting van Slagerij van Kampen.
Nu, na 35 jaar heeft de muziek nog steeds niet aan kracht ingeboet. We hadden een prima avond. En het eten smaakte ook goed.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post842

Benefiet

MuziekPosted by gerrit 21 Jan, 2014 16:23

Een maand geleden is er in de pauze van het optreden van een muziekgezelschap de saxofoon van Henk Koekkoek gestolen. Zomaar. De kroeg waar gespeeld werd, was redelijk vol. Muziekliefhebbers. Nou ja, op één na dan. Er was niemand iets opgevallen.
Het was een saxofoon waar Henk in de loop der jaren niet alleen erg aan gehecht geraakt was, en helemaal naar zijn mond was gaan staan, maar in haar soort een uniek exemplaar was, een King Super 20 Silverbell tenorsax.

Het idee ontstond om een benefiet festivalletje te organiseren om geld in te zamelen voor een vervangend exemplaar voor Henk Koekkoek. Tilburg kent een uitgebreide scene van musici. Het idee was nog niet geboren, of er konden al een 40tal muziekoptredens ingepland worden. Afgelopen zondag, 19 januari 2014, was het draaiboek klaar, en waren de ideeën uitgewerkt. Locatie: Jazzpodium Paradox.

'Help Henk Koekkoek uit de nesten' was de slogan waaronder de benefiet georganiseerd was. Maar ja, de volgende keer is iemand anders de dupe ergens mee. Datgene dat er aan geld ingezameld werd, moest het begin worden van een 'fonds voor de gedupeerde artiest'. Met andere woorden, er zullen vaker benefietfestivalletjes georganiseerd worden.

Een stoet van allerlei muzikanten trok aan ons voorbij. Gevoelige, mooie gitaarmuziek, klezmer, jazzy muziek, ballades, rock-folk, enzovoorts.
Een leuk idee was de veiling tussendoor van de kleppen van een saxofoon, die te slecht geworden was om op te spelen. Ter plekke werd de Cis-klep van de sax gezaagd, de Fis-klep of de S-kleppen, enzovoorts. Van de ene klep werd een hanger gemaakt, van twee andere kleppen oorbellen. Zo kregen de onderdelen van de saxofoon een tweede leven. Waar het startbod per klep op €15,- lag, deden de kleppen stuk voor stuk zo'n €45,- .
Je kon Koekkoekstegeltjes kopen met teksten als 'Koekkoek de voorste', 'Een gegeven Koekkoek niet in de bek kijken' of 'Blij zijn met een dooie Koekkoek'.
Voor eten was ook gezorgd. Van elke portie ging €2,50 naar het Koekkoeksfonds.

Op de rand van het podium stond een Koekkoeksklok. Als je €10,- betaalde (Dank je, de Koekkoek), mocht je op een rode knop drukken, waarna uit het koekoekshuisje geen koekoek kwam, maar een saxofoon:De benefiet heeft uiteindelijk rond de €3700,- opgebracht.

PS: Zie ook hier.

  • Comments(1)//www.heteizei.nl/#post764

Samba Festival Breda

MuziekPosted by gerrit 22 Sep, 2013 13:24
Gisteren was er het Samba Festival in Breda. Op verschillende locaties in het centrum traden sambabands op. Telkens een half uur. Daarna wisselden de bands van locatie. Omdat vriendin L in één van de bands meespeelt (Maisquenada) die ook acte de présence gaf, leek het ons leuk om daar bij aanwezig te zijn. We hadden eerder het lustrum van Maisquenada meegemaakt, heel gezellig, lekker swingend, dus dit Festival zal ons zeker niet teleurstellen.

Dat klopte. Het was een geweldige dag. De muziek was swingend. Maar toch, één van de speelsters verzuchtte: 'Zit ik me het zweet op de bilnaad te spelen, maar er is geen beweging in het publiek te krijgen'. Er was voldoende publiek, maar inderdaad, ze stonden erbij en keken ernaar.

Aan het eind van de middag kwamen veel van de bands op de Grote Markt bij elkaar, en speelden bij wijze van grande finale samen nog enkele nummers.

Enkele foto's:We hebben weer genoten.

  • Comments(1)//www.heteizei.nl/#post756

Concert in bosbes majeur

MuziekPosted by gerrit 22 Jan, 2013 09:52

Zus M zag in Groningen een optreden van het muziekduo CantiVaganti. Daar had ze enorm van genoten. Ze zag dat dit duo ook in Tilburg zou komen. Daar mailde ze ons even over. We hebben meteen kaartjes laten reserveren.

De persoon die dit georganiseerd heeft, heeft van de benedenruimte van zijn huis een theatertje gemaakt. Er is plaats voor maximaal 35 mensen. Hij is musicus, en geeft les op de Fontys Hogeschool. Van tijd tot tijd geeft hij zijn leerlingen de mogelijkheid om hun muzikale kwaliteiten te toetsen in het theatertje, of hij treedt zelf op. Maakt niet uit hoeveel mensen er komen.

Bij het optreden van Kateleine van der Maas en Bruno Gullo met 'Concert in bosbes majeur' zat het zaaltje vol. De muziek was aanstekelijk. Variaties op traditionals, maar ook zelf geschreven nummers. Zou de muziek het enige zijn, dan vermoed ik dat dit duo niet echt opgevallen zou zijn. Hoe muzikaal met name Bruno ook is.

Het is het fruit. Zij hebben de bosbes als uitgangspunt gekozen. De bosbes waarin veel vitamines zitten, de bosbes die cholesterolverlagend werkt, de bosbes die ontstekingsremmend is. Enzovoorts.

Kateleine en Bruno wonen in Madrid. In de buurt van Madrid is een dorpje waar het rijk is aan appelbomen, perenbomen, pruimenbomen, enzovoorts. Privé-eigendom. Als de vruchten rijp zijn worden er een aantal geplukt, maar de rest rot weg. Verboden voor anderen om te plukken. Voor de plaatselijke winkelier is het te duur een deal met de eigenaar te sluiten om de vruchten van de boomgaard te (laten) plukken en voorraden fruit aan te leggen. Goedkoper is het om het fruit uit andere landen ver weg te laten komen.

Op momenten dat iemand solo zijn/haar muzikale expressie deelde, was de ander bezig bananen te schillen en in plakjes te snijden, manderijnen in partjes te verdelen, de meloen te slachten, druiven van stokjes te ontdoen, enzovoorts. Op bepaald moment mochten twee mensen uit het publiek meehelpen om de stukjes fruit aan prikkers te doen. Op elke prikker zat natuurlijk een bosbes. Die prikkers werden even later uitgedeeld. 'Proef de muziek'. Het is duidelijk dat je deze actie nauwelijks kunt uitvoeren als je voor een veel groter publiek optreedt.

De show was een unieke belevenis.

  • Comments(1)//www.heteizei.nl/#post723

The Bridge

MuziekPosted by gerrit 04 Jan, 2013 19:54

In de afgelopen maanden heeft de KRO zowel de eerste twee series van The Killing als de serie The Bridge uitgezonden. The Killing van Deense makelij, The Bridge van Deens/Zweedse makelij. In Denemarken en Zweden worden misdaadseries gemaakt die duidelijk een eigen signatuur dragen. Niet te vergelijken met de CSI's of zo. Ik herinner me The Kingdom, een thrillerachtige serie die zich in een ziekenhuis afspeelt. Meesterlijk.

The Killing heeft Sarah Lund als hoofdpersoon, een atypisch figuur, dat alle harten steelt door haar truien. The Bridge heeft ook atypische hoofdpersonen: Saga Noren en Martin Rohde. Juist hun vervreemdende persoonlijkheden maken deze series zo bijzonder om te volgen, afgezien van de spanningsopbouw.
Killing 3 is inmiddels op DVD te verkrijgen. Voor Bridge 2 schijnen we nog even te moeten wachten.

De begintune van The Bridge klinkt heel dromerig, maar ook ietwat mystiek.
Het blijkt 'Hollow Talk' van de Choir of Young Believers te zijn.

Met de beelden van een spreeuwenzwerm heel rustgevend:

  • Comments(2)//www.heteizei.nl/#post719

Om te luisteren

MuziekPosted by gerrit 14 Jun, 2012 22:18

Via twitter komen nogal eens youtube-linkjes langs, die je brengen bij allerhande soorten muziek. Het moet de stemming weergeven waarin iemand op dat moment verkeert. Of er is een bekende popster, musicus, net dood. Met de herinneringen die mensen dan aan zo iemand hebben, word je dood gegooid. Linkje hier, linkje daar.

Soms kom je iets tegen waarvan je zegt: dit is anders (althans voor mij), hier gaan we niet zomaar aan voorbij.

Bijvoorbeeld:

Of deze. Zij heeft meer goede songs. Emel Mathlouthi, een Tunesische, die ook in het Frans zingt. Haar laatste CD, uit 2012, heet Kelmti Horra. Onderstaand nummer komt overigens niet van die CD.

  • Comments(0)//www.heteizei.nl/#post676

Ogham en MV Concordia

MuziekPosted by gerrit 01 Apr, 2012 13:45

Partner doet meer met Facebook dan ik. Zo zag ze dat Ogham gevraagd was om samen met muziekvereniging Concordia een 'concert about Celtics' te geven. Dat leek ons wel iets aparts. Een harmonieorkest samen met een folkband. Er waren nog net een paar kaartjes. Gisteravond, de 31ste maart was het te doen, in Berkel-Enschot.

Muziekvereniging Concordia trad het eerste deel van de avond alleen op. Verrassend goed. Veel klarinetten, altsaxen, tenorsaxen, dwarsfluiten, verschillende soorten toeters, een fagot en een drum. Speelse arrangementen. Terecht namen de musici het applaus na afloop van hun optreden in ontvangst:

Het tweede deel van de avond kwamen de leden van Ogham het orkest versterken. Het bleek een prima combinatie te zijn. De ene keer was het orkest de begeleiding bij de muziek van Ogham, de andere keer begeleidde Ogham het orkest. Alsof ze al jaren samenspeelden. In werkelijkheid zijn er een paar oefensessies aan vooraf gegaan.

De afsluiter was voor Ogham. Swingend de nacht in. Muziek waar je altijd blij van wordt. Het is dan ook niet het eerste concert van de groep dat we meemaken. Dit keer zaten we zelfs op de eerste rij.  • Comments(1)//www.heteizei.nl/#post656
Next »