Het ei zei

Het ei zei

De moeite waard

Muziek: Mathieu Mathieu
Film: Cyril Mennegun - Louise Wimmer
Film: Léa Pool - Maman est chez le coiffeur
Film: Julia Murat - Historias

Vlees

Eten en drinkenGeplaatst door gerrit 12 feb, 2013 10:37

Koeien, varkens en kippen worden ter meerdere eer en glorie van de consumptie speciaal gefokt. Daar doen niet veel mensen moeilijk over. Nou ja, gedurende de tijd dat de beesten in ons midden zijn, moeten de beestjes wel een levenswaardig bestaan hebben.

De afgelopen dagen is West-Europa opgeschrikt door meldingen dat in verschillende consumptie-artikelen paardenvlees verwerkt zit. Nu is foutief labelen nooit goed, want als je rundvlees verwacht te eten, en het blijkt paardenvlees te zijn, dan is er iets mis.
(Wat ik me afvraag: hebben de consumenten echt geproefd dat het geen rundsvlees was, wat ze aten?)

Maar wat is er tegen paardenvlees? Het paard wordt niet speciaal gefokt voor de consumptie. Meestal wordt van paard consumptievlees gemaakt na bewezen diensten. Dus ethisch kun je er eigenlijk geen bezwaar tegen hebben, tegen het eten van paardenvlees. Vroeger lag het paardenvlees gewoon in de vitrines van de slagerij. Wij werden er nogal eens op uit gestuurd om een onsje paardenrookvlees te kopen, die was toch lekkerder dan rundsrookvlees. Paardenvlees is magerder en schijnt gezonder te zijn.

Tegenwoordig kun je nergens meer paardenvlees krijgen. Of je moet goed zoeken. In sommige restaurants staat paard nog wel op het menu, maar je hebt meer kans ergens struisvogel op het menu aan te treffen.

Kortom, je moet niet voor de gek gehouden worden bij wat je denkt te eten, maar de commotie rond paardenvlees op zich snap ik niet.

  • Reacties(4)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door Bertie 13 feb, 2013 23:35

Tja, om sterk te worden is paardenvlees misschien net even beter dan een blik spinazie :-)

Geplaatst door gerrit 13 feb, 2013 20:07

lien en Bertie,Verkeerde voorlichting keur ik ook af. Je moet er wel vanuit gaan, dat wat op het etiket staat, dat je dat ook daadwerkelijk krijgt.Overigens hebben de paar paardenslagers die er nog zijn, juist door deze aandacht extra klandizie gekregen.

Geplaatst door lien 13 feb, 2013 10:04

Voor mensen die van paarden houden is het natuurlijk een gruwel als ze ontdekken dat ze paardenvlees hebben gegeten. Net zoals ik er ook niet aan moet denken om katten of hondenvlees te eten. Ik zal zelf ook niet snel paardenvlees gaan eten en wil dus ook niet voor de gek gehouden worden als ik eens een kant en klaar maaltijd koop.

Geplaatst door Bertie 12 feb, 2013 22:05

Ik geloof dat het vooral de Britten zijn die tekeer gaan tegen het eten van paardenvlees. Dat was vroeger al zo.Tegen dat vlees op zich heb ik niets, wel tegen verkeerde voorlichting. Verder is het gedoe overdreven. Jaren geleden aten we op iemands verjaardag hapjes als bitterballen e.d. met paardenvlees. Wisten we niks van en het smaakte uitstekend. Aan de andere kant: we kregen ooit van kennissen een zakje paarden-hacheevlees. Toen het op tafel stond wilden we er niet van eten. We voelden grote tegenzin, misschien omdat we het niet gewend zijn?